Produkty

W wyniku realizacji operacji nastąpi opracowanie trzech innowacyjnych produktów tj. mleka spożywczego pasteryzowanego, mleka fermentowanego i sera kwasowo-podpuszczkowego dojrzewającego lub nie- uzyskanych z mleka A2 (dalej jako, mleko A2, mleko fermentowane A2 i ser A2) o korzystniejszych cechach prozdrowotnych w porównaniu z dostępnymi na rynku produktami tego rodzaju oraz opracowanie innowacyjnej technologii otrzymywania sera A2.

Aktualnie wszystkie produkty mleczne dostępne na rynku polskim produkowane są z mieszaniny mleka A1 i A2 natomiast nie ma produktów uzyskanych tylko z mleka A2.

Celami szczegółowymi operacji będą:

1) opracowanie innowacyjnego mleka A2,

2) opracowanie innowacyjnego mleka fermentowanego A2,

3) opracowanie innowacyjnego sera A2, o cechach produktu funkcjonalnego/prozdrowotnego, wynikających z zastosowania wyłącznie mleka A2, a dodatkowo także podwyższonej zawartości wapnia w porównaniu do twarogu oraz korzystnej zawartości składników bioaktywnych. Produkt tego typu na rynku nie jest dostępny. Celem operacji będzie również opracowanie technologii tego typu produktu.

Oddziaływanie operacji będzie szczególnie widoczne w rejonach Polski wschodniej (województwo podlaskie). Niemniej jednak oddziaływanie tej operacji będzie miało zasięg ogólnokrajowy oraz europejski, zwłaszcza w krajach, w których hoduje się bydło mleczne.