Produkty
Aktualnie wszystkie produkty mleczne dostępne na rynku polskim produkowane są z mieszaniny mleka A1 i A2 natomiast nie ma produktów uzyskanych tylko z mleka A2.
Celami szczegółowymi operacji będą:
1) opracowanie innowacyjnego mleka A2,
2) opracowanie innowacyjnego mleka fermentowanego A2,
3) opracowanie innowacyjnego sera A2, o cechach produktu funkcjonalnego/prozdrowotnego, wynikających z zastosowania wyłącznie mleka A2, a dodatkowo także podwyższonej zawartości wapnia w porównaniu do twarogu oraz korzystnej zawartości składników bioaktywnych. Produkt tego typu na rynku nie jest dostępny. Celem operacji będzie również opracowanie technologii tego typu produktu.
Oddziaływanie operacji będzie szczególnie widoczne w rejonach Polski wschodniej (województwo podlaskie). Niemniej jednak oddziaływanie tej operacji będzie miało zasięg ogólnokrajowy oraz europejski, zwłaszcza w krajach, w których hoduje się bydło mleczne.

